Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van koolzaadolie

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van koolzaadolie

Colzaco zet zich in voor een duurzamere wereld! Onze Brassica koolzaadolie, regionaal geteeld en verwerkt, draagt bij aan gezondere voedingskeuzes en een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk. Daarnaast ondersteunt onze teelt de biodiversiteit en verbetert het de bodemkwaliteit, wat essentieel is voor een duurzamere toekomst.

Gezond

Brassica koolzaadolie is een uitstekende keuze is als je bewust wilt eten en leven. In vergelijking met olijf- en zonnebloemolie heeft koolzaadolie het laagste aandeel verzadigde vetzuren. Het is van nature rijk aan Omega 3- in een juiste verhouding (1:2) met Omega 6-vetzuren en bevat van nature vitamine E. Het oliezaad wordt daarnaast koud en mild geperst, zodat alle smaakstoffen, vitamines en antioxidanten overeind blijven. Een gezonde keuze!

Lokaal

Brassica koolzaadolie wordt geperst van koolzaad uit de regio en in Nederland verkocht. Onze koolzaadvereniging Colzaco bestaat uit 120 leden (akkerbouwers), die verantwoordelijk zijn voor de teelt van koolzaad voor Brassica koolzaadolie. Dit resulteert alleen in de noodzakelijke ‘foodmiles’ en een kleine C02 footprint.

Korte keten

We hebben controle over de volledige korte keten, waarbij we de teelt, verwerking en productie van koolzaad in eigen beheer hebben. Met deze geïntegreerde aanpak kunnen de leden van Colzaco een duurzame teelt in stand blijven houden.

Loonproductie in de regio

De oogst van ons koolzaad vindt 1 keer in het jaar plaats, in de maand juli. Het koolzaad gaat dan in opslag waar het geconditioneerd bewaard blijft. Van hieruit gaat het koolzaad naar onze partner, een oliepers net over de grens. De productie voldoet aan alle daarvoor noodzakelijke richtlijnen, waaronder IFS Food en Halal.

Biodiversiteit

Het koolzaad, dat in het vroege voorjaar bloeit, voorziet bijen van de benodigde energie na een lange winter. Dit stelt bijenvolken in staat snel te groeien, waardoor er op latere momenten meer bijen beschikbaar zijn voor natuurlijke bestuiving. Dit heeft een positieve invloed op de biodiversiteit.

Bodemverbetering

Koolzaadteelt is erg belangrijk omdat het bijdraagt aan het verbeteren van de structuur van de bodem. Door de diepe beworteling (koolzaad heeft een penwortel) wordt er voldoende water en lucht in de bodem opgeslagen waardoor het bodemleven actief kan blijven. Omdat koolzaad in de herfst wordt gezaaid kan het gewas de aanwezige stikstof die in de bodem aanwezig is nog opnemen en zal er minder stikstof uitspoelen naar het grondwater. Ook zorgt het voor bodembedekking in de winter wat weer erosie tegen gaat. Naast de bodemverbetering zorgt koolzaad er tevens voor dat het rendement van het volggewas wordt verbeterd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gewas dat na koolzaad wordt geteeld ca. 10% betere opbrengst geeft.

 

Delen: